Van zodra je één werknemer of uitzendkracht in dienst hebt, ben je wettelijk verplicht (Art. I.2-2) om een dynamisch risicobeheersingssysteem (DRBS) in te voeren. Dit systeem vormt de ruggengraat van je welzijnsbeleid. Je moet een risicoanalyse uitvoeren om mogelijke risico’s in kaart te brengen. Dit doe je voor de lange termijn op met het Globaal Preventie Plan (GPP) voor een periode van 5 jaar.
Hopelijk heeft U nooit een brand, echter de gevolgen bij een brand zijn groot. Niet alleen de mogelijke slachtoffers, maar ook financieel heeft een brand een grote impact. Maar wat als er écht brand uitbreekt? Bent u goed voorbereid? Een goede risicoanalyse, de nodige preventiemaatregelen en voldoende aandacht voor brandbestrijding zijn onmisbaar op elke werkvloer.
Een vakantiejob is de gelegenheid bij uitstek om ervaring op te doen op de werkvloer, een centje bij te verdienen en om heel wat nieuwe vaardigheden te leren. Opdat het een positieve ervaring zou worden én voor de werkgever én voor de jobstudent dienen een aantal regels in acht genomen te worden. Wist u dat meer dan de helft van de arbeidsongevallen zich voordoet bij werknemers met 5 jaar of minder anciënniteit?
Zowel privé als op beroepsvlak worden we geconfronteerd met geluid dat schadelijk is voor ons gehoor. Denk maar aan de luidruchtige grasmaaier, het optreden waar de decibels in het rond vliegen of het gebruik van de slijpschijf. Je gehoor is een belangrijk zintuig. Wanneer medewerkers te maken krijgen met te veel geluid op de werkvloer, kan dit hun gehoor tijdelijk of blijvend beschadigen.