Met de vrije dagen en het mooie weer halen we de barbecues van onder het stof. Genieten van een glas wijn of een frisse pint, maar vooral samenzijn met familie en vrienden. Soms loopt een feestje wel eens uit de hand en eindigt het in mineur. Meer dan 60% van de ongevallen met brandwonden doen zich thuis voor. 20% van de slachtoffers zijn kinderen jonger dan 10 jaar. Veilig barbecueën is niet moeilijk. Met deze tips is jouw barbecue een feest. Smakelijk.

Voorbereiding

  • Plaats de barbecue op een goede stevige, vlakke ondergrond.
  • Zet de BBQ nooit op een wankele (tuin)tafel.
  • Zet de barbecue op een windvrije plaats.
  • Voorzie 3 meter vrije ruimte rond het barbecuestel, ver weg van je gasten en brandbare zaken als parasols, loshangende tentzeilen, tafellakens of struiken.
  • Leg een blusdeken in de buurt of een ander passend blusmiddel (emmer zand, water, schuimblusser…)

Veilige aanmaaktips

  • Een houtskoolbarbecue steek je minimum 45 min op voorhand aan. Je legt immers pas iets op de rooster wanneer de kolen mooi glooien en bedekt zijn met een laagje witte as.
  • Gebruik nooit methanol, benzine, brandgel (brandpasta) of petroleum als aanmaakmiddel !! Deze kunnen in combinatie met open vuur een steekvlam veroorzaken. De steekvlam kan zeer ernstige brandwonden veroorzaken. De vlam kan in de fles slaan (waarmee de vloeistof op de BBQ wordt gegoten), zodat die ontploft.
  • Bruine aanmaakblokjes zijn milieuvriendelijk, onbeperkt houdbaar, reukloos en niet giftig.  Plaats de bruine aanmaakblokjes altijd bovenop en nooit onder houtskool of briketten. Zo is de juiste zuurstoftoevoer gegarandeerd.
  • Blaas nooit in het vuur, gebruik een houten plankje of een waaier.


GAS

  • Controleer (met een beetje zeepsop) de gasslang regelmatig op gaatjes / scheurtjes, want na verloop van tijd wordt die poreus.  Een slang mag niet ouder zijn dan 5 jaar.  Op sommige gasslangen staat er een uiterste gebruiksdatum.
  • Zet de gasfles rechtop naast de BBQ.
  • Haal het deksel van de BBQ af voordat je hem aansteekt.
  • Steek de BBQ direct aan op het moment dat het gas wordt opengedraaid.

Elektrisch

  • Rol de verlengkabel volledig af.
  • Zet nooit een elektrische BBQ in de buurt van de vijver of een zwembad.
  • Leg het snoer zo min mogelijk in de looproute, maar langs de muur op de grond.

Veilig barbecuen

  • Er is maar één barbecue man of vrouw die verantwoordelijk is.  Hou de gasten, kinderen en huisdieren op een veilige afstand.
  • Draag geen loshangende kledij. Draag een linnen schort (nooit synthetisch) en handschoenen.
  • Koop brochetten op een houten spies.  Metalen spiesen kunnen lelijke brandwonden veroorzaken.
  • Zorg ervoor dat er geen alcoholhoudende dranken in de buurt van de BBQ staan, door de hitte kunnen de alcoholdampen ontvlammen.
  • Overgiet een brandende BBQ nooit met extra brandstof om het vuur aan te wakkeren.
  • Kleine kinderen die in de buurt en op ooghoogte van de BBQ staann krijgen in geval van steekvlam, deze in hun gezicht.
  • Wie bakt, drinkt niet. Ook bij de BBQ is er een BOB.
  • Bij brandwonden : eerst water, de rest komt later.

Lekker genieten

  • Leg aan één kant van de barbecue wat meer houtskool. De heetste zone dient om vlees of vis dicht te schroeien. Zo blijft het sap binnenin wat de smaak ten goede komt. Het verder garen gebeurt in de tweede zone. Gaat het bakken iets te snel, leg de stukken vlees of vis dan even aan de minder warme kant.
  • Laat alles wat je graag op de barbecue legt zo lang mogelijk in de koelkast liggen. Al het lekkers kan niet goed tegen de zon. Laat salades, sauzen zo lang mogelijk in de frigo staan of verdeel ze in kleinere porties en zet ze in de schaduw.

Veilig opruimen

  • Ruim de as pas op als de BBQ helemaal afgekoeld is, houtskool blijft urenlang naglooien.
  • Verplaats nooit een hete BBQ.
  • Draai de gaskraan bij een gasbarbecue dicht en zet de thermostaat uit.
  • Haal bij een elektrische BBQ de stekker uit het stopcontact.


Gaat het toch mis?

Ondanks alle voorbereidingen kan er altijd wat mis gaan!  Verwittig dan onmiddellijk de hulpdiensten op het noodnummer 112.  Zorg ervoor dat brandwonden zo snel mogelijk met lauw stromend water worden gekoeld.  Kleding die in brand staat kan het best geblust worden met water of door deze af te dekken met andere kleding!

www.veiligbarbecuen.be