In juli en augustus genieten velen van jullie van een deugddoende vakantie in het binnen- of buitenland. Om zorgeloos te kunnen genieten van je reis, hebben wij enkele nuttige tips verzameld:

1. Beveilig je woning: sluit alle ramen en deuren, vergeet daarbij de garage, keldergaten, koepels, dakvensters en het tuinhuis niet. Haal de sleutels van de sloten.  Berg ladders en ander werkmateriaal op achter gesloten deuren. Het zijn vaak handige instrumenten voor inbrekers. Zet buitenstopcontacten zonder stroom.  Bewaar uw reservesleutel niet onder een bloempot.

2. Geef je woning een bewoonde indruk: laat geen afwezigheidsbericht achter op uw deur.  Werk met tijdschakelaars voor de verlichting.  Vraag een vriend of buur om de brievenbus leeg te maken en af en toe de rolluiken op en neer te halen.  Laat de vuilniszak op de ophaaldag buitenzetten of het gras eens afrijden. Wees niet te openhartig over je vakantieplannen op sociale netwerken (Facebook, Twitter,…).

3. Stap veilig in je auto. Kijk de bandendruk na voor een zwaarder belaste wagen, controleer ook het reservewiel en zie of alle gereedschap aanwezig is om een wiel te vervangen.   Controleer het oliepeil en vul het reservoir van de ruitensproeier.  Neem een poetsmiddel, zeemvel en spons mee om de ruiten proper te maken.  Neem reservesleutels van de wagen mee in uw valies die u dan op uw hotelkamer laat.

4. Waardevolle voorwerpen: merk, fotografeer en registreer kostbare voorwerpen en hou een lijst met de serie- en registratienummers bij.  Als je met een (huur)auto reist, laat dan nooit waardevolle spullen zichtbaar in de wagen achter.

5. Rijden en slapen gaan niet samen!  Begin je veel te geeuwen, krijgen uw ogen het moeilijk of ben je al over de witte lijn gereden?  Bij deze waarnemingen kan u best de dichtstbijzijnde parking opzoeken en even rusten of u kan natuurlijk ook iemand anders laten rijden.  Onderbreek de rit regelmatig.  De regel is 2 uur rijden, 15 minuten rust.

6. Neem een eerste hulp kit mee in ieder geval pleisters, een desinfecterend middel, zonne- en aftersun crème, anti-muggenmiddel en diarreeremmers.  Als je medicijnen gebruikt, neem dan een ruime voorraad mee.  Neem een zaklamp mee voor als je verdwaalt in het donker.

7. Maak kopieën van je paspoort en andere belangrijke documenten en spreid die over je bagage uit. Houd de originelen altijd bij je.  Zorg voor een goede reisverzekering, zeker als je bijvoorbeeld gaat klimmen of een andere risicovolle sport beoefent.

8. Houd je in andere landen zoveel mogelijk aan de daar geldende omgangsnormen.  Vraag na of er wijken zijn die je als toerist beter kunt mijden. Gebruik je gezond verstand. Als je een situatie of plek niet vertrouwt, maak je dan uit de voeten.

9. Neem dagelijks niet meer contant geld mee dan nodig is en stop dit in een geldgordel die je op je lichaam draagt. Laat de rest achter in een kluisje of bij de balie van je hotel. Laat waardevolle sieraden thuis. Geef je geld af als je wordt bedreigd, ga niet de held uit hangen. Pas op voor zakkenrollers, zeker als het ergens druk is. Laat je niet afleiden, dit is vaak een truc om je te kunnen bestelen.

10. Laat uw bagage nooit onbeheerd achter in luchthavens of bij hotelrecepties. Zet je naam niet zichtbaar op je bagage, maar gebruik een label dat je kunt dicht klappen. Sommige personen controleren systematisch bagagelabels om zo adressen van leegstaande huizen te weten te komen.

11. Neem telefoonnummers mee van je bank. Noteer de nummers van uw bank- en creditkaarten op een aparte plaats. Bel bij verlies of diefstal van uw betaalkaarten zo snel mogelijk naar CARD STOP: +32 (0)70 344 344 (24/24u bereikbaar). Uw kaarten worden onmiddellijk geblokkeerd.

4 safe wenst U en uw familie een aangename en veilige vakantie toe … Het is vakantie en neem zeker ook je glimlach mee!