Stoppen met roken is niet eenvoudig. Een goede voorbereiding is daarom belangrijk. Ontwenningsverschijnselen (bv. hoofdpijn, duizeligheid, prikkelbaarheid, concentratieproblemen, maag- en darmstoornissen) zijn een teken dat je lichaam opnieuw begint te functioneren zonder de invloed van nicotine. De piek van de ontwenningsverschijnselen ligt meestal op de tweede of derde dag van de ontwenning. De symptomen verminderen de eerste twee tot drie weken en zijn meestal binnen de drie maanden verdwenen.

Stoppen kan alleen maar lukken als je het zelf echt wilt. Zoek zelf extra tips, adviezen en info die je motivatie opkrikken. Heel wat praktische tips helpen je de eerste moeilijke periode door te komen en voorkomen dat je na een tijdje toch weer in je oude gewoonte hervalt. Hier alvast 10 tips om je weg te helpen.

1. Beslis ‘ik stop met roken’

Je kent vast en zeker mensen die op een dag zijn gestopt met roken en nooit nog een sigaret hebben aangeraakt. Ze hebben een duidelijk besluit genomen. Een duidelijk besluit maakt stoppen met roken makkelijker.

2. Kies een stopdag

Leg je stopdag een tijdje op voorhand vast zodat je je mentaal kunt voorbereiden. Sommige rokers stoppen op maandag, als een goed begin van de week. Andere rokers stoppen op Nieuwjaar als een goed voornemen of de dag na hun verjaardagsfeestje. Kies een dag die jou het beste past.

3. Doe je sigaretten weg

Je voelt je sterker als je op de stopdag alle sigaretten wegdoet. Doe ook asbakken en aanstekers weg. Zo wordt je niet steeds aan het roken herinnerd. Wanneer de verleiding groot wordt, vind je dan minder snel sigaretten.

4. Hulp bij het stoppen verhoogt je slaagkansen

Probeer gerust verschillende rookstopmiddelen om uit te zoeken welke het best bij jou passen. Ook uw huisarts met wie het goed klikt, kan het proces aanzienlijk vergemakkelijken. Sommige ziekenfondsen betalen rookstopmiddelen en ondersteuning door een tabakoloog terug.

5. Schakel familie en vrienden in

Kies bij voorkeur een supporter die niet rookt. Kies iemand bij wie je je goed voelt, die zich op een positieve manier achter je besluit schaart om te stoppen met roken. Vertel de mensen in je omgeving over je beslissing om te stoppen met roken en vraag steun aan hen. Vrienden kunnen zo hun gedrag zo aanpassen. Sommigen zijn misschien oud-rokers en kunnen je goede tips geven. Anderen zullen je na de maaltijd blijven een sigaret aanbieden. Bekijk dit als een test en zeg: ‘nee bedankt’ !

6. Ups en downs

Elke dag die je volhoudt, zal je motiveren om vol te houden. Los vandaag de problemen van de dag op en maak je geen zorgen over morgen. Verander je dagindeling zodat je vaste gewoontes in verband met je rookgedrag kunt doorbreken. Drink een glas water of eet een stuk fruit om de plotse zin in een sigaret te onderdrukken. Maak ook een lijstje met de voordelen die je ervaart sinds je gestopt bent met roken. Schrijf ze op een geheugenkaartje en bekijk die wanneer je het even lastig hebt.

7. Doe andere leuke dingen

De zin naar een sigaret zal nog regelmatig de kop opsteken. Verzet dan je gedachten op iets anders. Doe een klusje in huis, ga eens wandelen met de hond of spring op de fiets, spreek af met vriend of drink een glas water. Doe iets wat je graag doet en je niet aan roken doet denken.

8. Denk positief

Het begin is moeilijk en het lukt meestal niet van de eerste keer. Maar activeer de gedachte: ‘Ik heb de kracht om te stoppen met roken’ of ‘Ik kan zonder een sigaret een leuke avond hebben’. Geloof dat het je lukt. Praat over de drang naar de sigaret met anderen die ook gerookt hebben. Zij kennen dit gevoel.

9. Beloon jezelf

Geef jezelf een cadeautje nadat je een maand, 3 maanden of een jaar gestopt bent met roken. Je kan lekker gaan eten, gaan winkelen, naar de sauna of iets anders leuks gaan doen. Wacht niet te lange om jezelf te belonen. Probeer andere manieren om te genieten.

10. Geef niet op

Ook al lukt het niet meteen om te stoppen met roken. Je kan tot 5 keer hervallen vooraleer definitief te stoppen met roken. Geef dus niet te snel op als het niet lukt vanaf de eerste keer. Elke ernstige poging brengt je dichter bij de definitieve stop.

Tabakstop

Bel de rookstoplijn 0800 111 00, gratis en anoniem, elke werkdag van 15u tot 19u.