Volgens onderzoek van de Universiteit van Twente en CBRE presteren mensen gemiddeld 10 procent beter in een gezonde werkomgeving. Daarnaast geven deze werknemers aan zich gelukkiger, energieker en gezonder te voelen in een groene en inspirerende werkomgeving.

Vijf maanden lang elke maand wat anders

Tijdens het onderzoek pakten de onderzoekers elke maand één van vijf verschillende elementen in de kantooromgeving aan. Op het gebied van kantoorinrichting plaatsten zij meer planten in de kantoorruimte. Ook installeerden zij de juiste verlichting. Zij zorgden voor een aanbod van gezonde voeding, gaven aandacht aan een gezonde mentale balans (bijvoorbeeld door middel van yoga, meditatie of massage) en stimuleerden de lichamelijke beweging bij de kantoorbewoners.

Minder ziekteverzuim, minder burn-outs, minder verloop

Alle doorgevoerde veranderingen in de werkomgeving hadden een positief effect op het welzijn van de werknemers. De werkomgeving aanpassen is ook nog eens een slimme zakelijke investering. De introductie van een gezond kantoor kan zorgen voor een drastische daling in de hoge kosten van ziekteverzuim, burn-outs en hoog personeelsverloop”, stelt CBRE.

Bewerkte bron: www.cbre.nl

Meer groen en minder stress

Voor wie een hele dag binnen zit, geven planten op kantoor eveneens een boost voor het humeur. Ze geven immers letterlijk “kleur aan uw interieur”. En dat verlaagt gevoelig het stressniveau, zowel mentaal als fysiek. En minder stress verhoogt productiviteit, concentratie en motivatie.  De stressverminderende effecten van de passieve waarneming van natuur in je onmiddellijke omgeving zijn goed gedocumenteerd via diverse kanalen (boeken, internet,…). Enkele voorbeelden:

  • De aanwezigheid van tinten groen en geel zorgen ervoor dat uw ogen minder snel vermoeid geraken.
  • Planten zorgen voor het terugdringen van geluidsoverlast, wat aangenamer werkt in een drukke omgeving. Planten die in een hoek geplaatst worden, hebben veel meer effect dan planten die in het midden van een kantoorruimte geplaatst zijn, omdat geluid meestal terug de kamer in wordt weerkaatst via de muren.
  • Planten op kantoor geven ook uitstraling aan uw bedrijf.  Ze bieden een stijlvolle aankleding van de ruimtes en maken dat deze er beter onderhouden en netjes uitzien. Bezoekers voelen zich meer welkom.

Planten zonder zorgen

Als u niet wil dat de planten in uw werkplaats u net nog méér werk bezorgen, kies dan voor planten die tegen een stootje kunnen en die u niet om de haverklap moet gieten of bemesten.

  • Een cactus heeft zo goed als geen water of verzorging nodig, maar verlangt wel een plek met veel licht. Zelfs in volle zon geeft een cactus geen krimp.
  • Spathiphyllum is ideaal voor een plekje met wat minder licht. De ijzersterke plant verrast je met witte aronskelkachtige bloemen en hij is kampioen in het zuiveren van de lucht.
  • Vrouwentongen of sanseveria’s kunnen heel goed tegen droge en warme (radiator)lucht en tegen zonlicht. Ideale planten dus voor een warm en zonnig kantoor. Alleen te veel water of te koud kan een sanseveria vellen. Voeding is nauwelijks nodig.

Kantoorschoonheden

Op zoek naar een plant met een plus? Deze schoonheden vergen wel wat meer verzorging.

  • Orchideeën kan u op elk plekje met genoeg licht, uit de zon, kwijt. Begiet ze wel minstens één keer per week. Een orchidee houdt er ook van regelmatig beneveld te worden.
  • De krulvaren is dol op licht maar wil op tijd en stond water en voeding. U krijgt er wel veel gezuiverde en extra vochtige lucht voor in de plaats.
  • De Calamondin-citrus is een opvallende kantoorplant. Z’n bloesems geuren heerlijk en de kleine mandarijntjes vrolijken je bureau onmiddellijk op. Zorg voor veel licht, genoeg water en voldoende citrusvoeding.

Google brengt de natuur op kantoor

Google pakt het grondig aan, haalt de natuur binnen op kantoor en wil zo het welzijn van werknemers verbeteren.  Dat doet het bedrijf door het effect van daglicht te imiteren door middel van zonnelampen en vloerbedekking en wandbekleding te gebruiken die in kleur en textuur op de natuur zijn geïnspireerd.  Het idee erachter is dat in de buitenlucht de omstandigheden altijd variabel zijn, zoals de temperatuur, de kleur van het licht en de structuur van gebouwen, planten en bomen. Door die afwisseling ook in het bedrijfspand toe te passen, wordt een meer natuurlijke omgeving benaderd.

Hoe Google het doet