In ons land eet 62% van de bevolking dagelijks verse groenten, slechts 35 % neemt ook dagelijks een stuk fruit.  Groenten en fruit leveren ons een flinke portie van onze dagdagelijkse voedingsstoffen.  Talrijke studies hebben aangetoond dat groenten en fruit de strijd aangaan met verschillende chronische ziekten zoals zwaarlijvigheid, hart- en vaatziekten en kanker.  Vandaag is een fruitmand op het werk gratis door de fiscale aftrek. Op lange termijn is dit gezond tussendoortje zeker een prima investering om uw medewerkers te motiveren of om het absenteïsme te verlagen.

Varieer met fruit

Volgens de Wereldgezondheidsorganisaties moet je per dag minstens 400 gram fruit (en groenten) eten. Dat zijn drie appels of vier bananen of vijf kiwi’s of… Fruit bestaat voor het grootste deel uit water, is 100% cholesterolvrij, bijna calorie-arm en het stimuleert je geheugen en het grootste voordeel, je wordt er niet dik van!  Fruit wordt sterk aangeraden bij ieder evenwichtig dieet. In elk soort fruit zitten meer stoffen van het één en minder van het ander.  Daarom is het belangrijk te variëren met fruit. Dit is niet alleen lekker maar voorziet je van alle nodige vitaminen, mineralen en anti-oxidanten!

7 gezonde fruitideeën

In aardbeien zijn ellaginezuur en vitamine C talrijk aanwezig. Ellaginezuur is goed voor celweefsel, het spijsverteringsstelsel en helpt ook tegen veroudering. Vitamine C is goed voor je hart, je bloedvaten, je weerstand, je botten, stimuleert ijzeropname en helpt tegen verouderen.

Mango’s bevatten veel bètacaroteen, vezels en vitamine C. Bètacaroteen wordt door het lichaam omgezet in vitamine A. Deze vitamine is goed voor je weerstand, je gezichtsvermogen, je botten, je tanden, je huid en je haar. Vezels verminderen de kans op hartziekten en zijn goed tegen constipatie.

Pompelmoezen bevatten veel kalium, calcium, bètacaroteen en pectine. Kalium helpt om de bloeddruk te verlagen en calcium is goed voor je botten. Pectine helpt onder andere het cholesterolgehalte, de bloeddruk en de suikerspiegel te verlagen.

Een appel bevat niet alleen méér vitamine C dan een sinaasappel maar is evenees rijk aan anti-oxidanten die de cholesterol verlagen, bescherming biedt tegen sommige kankers, hart- en vaatziektes en astma….

Een banaan zorgt voor een directe engergieboost dankzij de voedingsvezels, trage suikers en meerdere soorten koolhydraten. Iedere dag een banaan eten is een natuurlijk en preventief middel tegen verschillende ziektes en infecties. Dankzij de serotine biedt de banaan een kalmerende werking en voelt u zich een ganse dag goed in uw vel.

De pruim, u vindt verschillende varianten en verschillende kleuren, vers of gedroogd, klein, groot, geel, zwart of blauw. Een pruim is rijk aan anti-oxidanten, vitamines en is goed voor een deel van uw dagelijkse ijzertoevoer. Een pruim bevordert de stoelgang en stimuleert de darmwerking.

Een peer is rijk aan een hoge bron van belangrijke voedingsvezels die belangrijk zijn voor het regelen van een regelmatige darmtransit en preventief werken tegen verschillende ziektes. 2/3 van de vezels van de peer lossen niet op tijdens de vertering. De schil van de peer bevat de meeste vezels.

Meer weten:
Lees de circulaire van 6 augustus 2012