De recente burn-out cijfers zien er helemaal niet goed uit. Bovendien lopen bijna 30% van de Belgische werknemers een (hoog) risico op burn-out. Heb je last van geeuwaanvallen in de voormiddag en zit je na de lunch vaak te knikkebollen? Is de concentratie soms ver zoek? Het is niet altijd makkelijk om het werk in een vingerknip achter je te laten. 4safe geeft je in 3 artikelen steeds 4 tips. Dus in totaal krijg je 12 tips om fris en monter te blijven op de werkvloer. Hierbij de laatste reeks van 4 tips, doe er jouw voordeel mee!

9. Eet regelmatig en gezond

Als je de hele dag druk in touw bent en alert moet zijn om je taken goed uit te kunnen voeren heb je energie nodig. Begin de dag met een goed ontbijt. Eet ’s middags een gezonde lunch, bijvoorbeeld boterhammen met een kom soep of een bordje rauwkost. ’s avonds een evenwichtig avondmaal met veel groenten. Kies voor twee of drie tussendoortjes, zoals fruit, een yoghurtje of een granenkoek. Dat vergt wel wat meer voorbereiding voordat je vertrekt naar je werk, maar je krijgt er een flinke dosis energie voor terug!

10. Fouten maken mag

Wie niets doet, doet niets verkeerd. Het is onvermijdelijk, maar als je werkt, laat je af en toe eens een steek vallen op een mindere dag. Moffel het niet weg, maar geef je fout toe en leer eruit. Het is belangrijk dat je jezelf en anderen snel kunt vergeven. Creëer een sfeer van vertrouwen waarin fouten maken mag. Je zal merken dat je er bewondering en vertrouwen voor in ruil krijgt.

Je hoeft niet in alles uit te blinken. Verstop je onzekerheden niet. Leg uit wanneer en waarom je ergens onzeker over bent. Je kan ondersteuning en praktische tips vragen bij collega’s. Het voorkomt dat je een te zware druk voelt om een taak naar behoren af te maken.

11. Een goede nachtrust

Ieder mens zit anders in elkaar en daarom heeft de een amper 6 uur slaap nodig terwijl de ander 9 uur slaap. Probeer uit te vinden hoeveel uur jou het beste uit komt en probeer elke nacht zoveel uur te halen. Je zult je fitter voelen en beter kunnen werken. Hoe dieper je slaapt, des te sneller je uitrust. Dat is ook de reden dat een korte maar diepe slaap (een dutje of powernap) meer effect kan hebben dan twee uur lang slapen.

12. Lachen houdt je gezond

Collega’s die samen lachen, verdoen hun tijd niet. Humor geeft je een goed gevoel, waardoor je vanzelf beter gaat werken. Lachen is een efficiënte manier om stressvolle momenten op het werk te verlichten. Een lachbui heeft ook op sociaal vlak heel wat voordelen: samen af en toe schaterlachen zorgt voor een fijne werksfeer, versterkt de banden onder collega’s en zorgt voor een positieve houding onder de werknemers. Door elke dag enkele minuten te lachen, wek je hetzelfde gevoel op als na een rondje joggen en wordt meteen alerter.

 

Nog meer positiviteit:

Uw welzijnsbarometer

Energietips – reeks 1

Energietips – reeks 2