De werkgroep kantoor van de Vlaamse Ergonomie Vereniging, VerV, heeft een praktijkrichtlijn rond kantoorinrichting opgesteld. Het resultaat is een consensus over een aantal principes rond werken op kantoor:

1. De verstelbare werkplek

Elke medewerker heeft het recht op een verstelbare werkplek en op de keuze tussen rechtstaand en zittend werken. Dit principe komt neer op een zit-sta tafel als standaard voor elke bureelwerker. Daarbij geldt de aanbeveling dat men elke 30min de zittende houding dient te onderbreken. Lees infografiek “minder zitten”

2. Stille werkplek

Bij geconcentreerd werk moet er steeds de mogelijkheid zijn om in een stille zone te werken. Geconcentreerd werk dient te gebeuren in een afgesloten ruimte voor één persoon of in een stiltezone voor meerdere mensen waar overleg en telefonie niet toegestaan zijn.

3. Een eigen werkplek

Wie 4 dagen per week op dezelfde locatie aanwezig is, heeft recht op een eigen werkplek.  Deze richtlijn gaat in tegen het flexwerken als standaard. Mensen zoeken hun eigen plekje op. Gebrek aan privacy is naast lawaai de grootste ergernis in een open kantoor. Voor wie bijna elke dag op kantoor zit, is een eigen basiswerkplek de aanbeveling.

4. Combinatie staan en zitten

Elke medewerker moet minsten 45 min per dag kunnen bewegen tijdens de werkuren. Zitten afwisselen met staan is een goed idee. Nog beter is af te wisselen met beweging. Daarom werd de “dynamics ratio” geïntroduceerd. Per 8 werkplekken dient er één dynamisch te zitten door middel van bureaufiets, zitbal, balance board, enz…

HULP NODIG

4 safe helpt bij het analyseren van uw werkposten op basis van observaties of wij helpen de risicoanalyse beeldschermwerk uitwerken. Na het bekijken van de resultaten doen wij voorstellen tot verbetering. Bel ons op 0475 28 70 73 of mail naar info@4safe.be.