Iedereen doet het wel eens: mails lezen, een berichtje versturen of een tweet checken achter het stuur of op de fiets. Een aantal seconden je aandacht niet op de weg houden is heel riskant, niet alleen voor jezelf maar ook voor andere weggebruikers. Daarom gaat het BIVV na de zomer campagne voeren tegen het gebruik van de smartphone achter het stuur.

Veel te veel afleiding

We blijven te veel multitasken tijdens het rijden. Uit recent onderzoek van het BIVV blijkt dat vooral jonge bestuurders zich eraan bezondigen. Het gaat om meer dan de helft van de dertigers, terwijl het cijfer onder de twintigers zelfs oploopt tot 68 procent. Dat is niet goed, want één van de belangrijkste factoren met betrekking tot veilig rijden is gewoonweg ‘afgeleid te zijn tijdens het rijden’.

4 seconden geblinddoekt rijden

Uit tests van het Instituut voor Mobiliteit in Hasselt blijkt dat wie een sms stuurt gemiddeld vier seconden niet naar de weg kijkt. En dat is lang: op de autosnelweg rij je in die tijd bijna 150 meter (ruim de lengte van 1,5 voetbalveld). Dat kan het verschil zijn tussen net op tijd stilstaan of een zware botsing.

Handenvrij ook niet alles

Wie telefoneert achter het stuur, loopt tot 9 keer meer kans op een ongeval dan niet-bellende chauffeurs. Ook handenvrij telefoneren achter het stuur is niet zonder risico. Het verhoogt de kans op een ongeval nog steeds met 24%. In 7 tot 8% van de ongevallen is de mobiele telefoon zelfs de directe oorzaak van het ongeval. Verstrooidheid en gebrek aan concentratie door externe factoren zijn gekende oorzaken van kop-staartaanrijdingen. Stof tot nadenken en hoogtijd om ‘veilig in het verkeer’ te bespreken met uw medewerkers.

Beter niet bellen

Zet je GSM uit als je in de auto stopt en laat berichten binnenkomen op je mailbox. Wil je onderweg toch je smartphone gebruiken ? Stop dan even aan de kant of zoek een parkeerplaats op om te bellen of je mailbox te beluisteren. Wachten tot je op je bestemming bent of op het werk, is natuurlijk nog beter. Moet je toch bellen, doe het dan handenvrij en doe alleen dringende en korte oproepen.

www.bivv.be