Voel je je na de middag wat loom? Heel wat onderzoeken toont aan dat een kort middagslaapje, een gunstig effect heeft op ons fysiek en mentaal functioneren, zo dit zowel bij oud als jong. De hazenslaapjes zijn erg populair bij topchirurgen. De functie van een pauze is het verwerken van stress, het herladen van de batterijen om goed te werken. Een pauze nemen wil niet zeggen op je stoel blijven zitten en persoonlijke mails beantwoorden, maar daadwerkelijk even de werkplaats verlaten, een korte siesta houden of gaan wandelen. Op 15 maart is het Napping day.

Middagdutje werkt beter dan koffie

Als je er echt even helemaal doorheen zit en bang bent om midden op de dag in slaap te vallen, dan kun je het beste je schema voor de komende twintig minuten even vrijmaken! Drie uur slaap in slechts 20 minuutjes: het klinkt misschien te goed om waar te zijn, maar het kan écht – dankzij een powernap.

Slaaptekort ?

Met een powernap kan je geen uren slaaptekort inhalen. Wie vaak laat naar bed gaat en vroeg op moet, bouwt een slaaptekort op dat met middagdutje niet te compenseren valt. Het helpt wél wanneer u zich wat slaperig voelt.

De voordelen van een middagslaapje

De voordelen van een (kort) middagdutje zijn afhankelijk van persoon tot persoon en van de ‘kwaliteit’ van het middagdutje:

• Het kan de alertheid, reactietijd en concentratie verbeteren. Uit onderzoek van de NASA blijkt bijvoorbeeld dat piloten na een ‘powernap’ van 25 minuten ruim 2 uur langer alert zijn dan wanneer ze niet slapen.
• De productiviteit verbetert: de tijd die u ‘verliest’ door te slapen, wint u in door een verbeterde productiviteit.
• Het verlaagt de stress en heeft een gunstig effect op het humeur.
• Ben je onderweg, zet jouw auto dan even aan de kant. Het voorkomt (verkeers)ongevallen wanneer u zich slaperig voelt.
• Medewerkers voelen zich beter.
• Mogelijk heeft het ook een gunstig effect op de bloeddruk.

 

 

Welterusten op je werk

Hier alvast een paar handige tips:

1. Richt een rustige powernapplek in op het werk: een relaxzetel in een aparte ruimte die je donker kunt maken, een radio voor wat achtergrond muziek, een kussen en een deken tegen de kou en het afkoelen van je lichaam. Hang op de deur een bordje op met ‘niet storen’. Zet je GSM even af. Alles om je te helpen de slaap snel te vatten!

2. Plan je slaap: Als het een beetje kan, plan je powernap na het middageten.

3. Slaap lekker … Doe je ogen dicht en ontspan je helemaal. Probeer jezelf niet te dwingen om in slaap te vallen, want dan is de kans groot dat het juist niet lukt. Alles om je te helpen de slaap snel te vatten!

4. Slaap niet te lang. Zet een wekker zodat je niet veel langer dan 20 minuten blijft liggen.

5. Er weer tegenaan: als de wekker afgaat is het zaak direct op te staan. Blijf niet liggen, ook al voel je je nog moe. Voel je je nog niet helemaal wakker? Verfris dan even je gezicht met koud water.

6. Maak er een gewoonte van. Mocht het de eerste keer niet meteen lukken, probeer het de dag erna nog een keer. Zorg dat het een gewoonte wordt. Een powernap nemen is goed voor gezondheid en productiviteit.

Dus voel jij je ook wel eens moe op het werk of ben je vaak slaperig, probeer het dan zelf, zodat je met meer energie en concentratie kan werken.