Last van een ochtendhumeur
1 op de 3 Belgen slaapt slecht en 20 % heeft last van chronische slaaptekort. Herstellende slaap is cruciaal om geconcentreerd en actief de werkdag door te komen. Amerikaanse en Europese studies tonen aan dat vermoeide werknemers tot 55% minder productief en 20% meer afwezig zijn dan hun uitgeslapen collega’s. Niet-uitgeruste werknemers lopen bovendien meer kans op een arbeidsongeval. Hoog tijd dus voor een wake-upcall! Hier alvast een aantal tips.
Geen koffie
Wat is het eerste dat je doet als je moe bent op je werk? Het idee dat je die volle mailbox moet tackelen, zorgt ervoor dat je al snakt naar een goede kop koffie. Wat veel beter blijkt te werken dan die dosis cafeïne, is een kop thee.
Ook slim: drink na een lastige nacht direct bij het opstaan een fris glas water. Loop naar de waterfontein en vul de drinkfles bij met water voor op je bureau. Je lichaam en je hersenen zullen je er dankbaar voor zijn én zo kom je ook nog eens aan die broodnodige 10.000 stappen per dag. Al gauw genoeg van water? Mik er wat fruit of een komkommer in!
Zuurstof voor je brein
Door een korte ademhalingsoefening kun je ervoor zorgen dat je meer zuurstof opneemt in je bloed. Precies wat je hersenen nodig hebben om beter te kunnen functioneren in moeilijke omstandigheden. Deze ademhalingsoefening kan je doen zonder dat je collega’s je vreemd aankijken.
– Adem in door je buik rustig uit te zetten als je inademt.
– Trek daarna je buik langzaam en vloeiend weer in terwijl je uitademt.
– Een handige regel daarbij is adem IN 5 seconden, adem 5 seconden vasthouden en vervolgens 5 seconden UITademen. Herhaal dit ongeveer 2 minuten, of zo lang als prettig aanvoelt.
Beweeg en ga naar buiten
Veel medewerkers zitten een hele dag stil aan hun bureau. Moedig daarom meer beweging aan, bijvoorbeeld door een actieve middagpauze in te lassen. Zo’n actieve pauze zou een korte wandeling buiten zijn rond de BBC gebouwen. Eén van de redenen waarom we soms moeilijk de slaap vatten, is de overdosis kunstmatig licht die we ’s avonds te verwerken krijgen. Een kwartiertje natuurlijk licht onder de middag kan al volstaan om het effect van kunstmatig licht te neutraliseren. Het is in elk geval positief voor het bioritme. Het biedt iedereen bovendien de gelegenheid om tussen het werken door even de gedachten te verzetten.
Beperk vergaderen tot 50 min
Vergaderingen duren in onze agenda doorgaans een uur, waardoor we ook geneigd zijn om dat volledige uur te gebruiken. Vaak staat het volgende uur meteen een nieuwe vergadering gepland. Door de vergadertijd tot 50 minuten te beperken, hebben uw medewerkers tien minuten tijd om hun hoofd leeg te maken en even aan iets anders te denken.
Een dutje kan wonderen doen
Studies hebben uitgewezen dat een kort, maar krachtig dutje overdag echt bijdraagt om de batterijen op te laden. In het beste geval zou u een ‘chill room’ kunnen voorzien. Dat is een afgezonderde ruimte waar uw medewerkers even kunnen slapen. Er bestaan ook speciale kussens waarin iemand z’n hoofd zoals een struisvogel kan verbergen om even weg te zijn van de wereld.
Het ideale dutje duurt zo’n twintig minuten, maar ook met tien minuten zullen uw medewerkers al beter gewapend zijn om de namiddag aan te vatten. Langer dan een half uur mag een powernap zeker niet duren, want dan dreigt de slaapcyclus verstoord te worden.
Stuur na de werkuren geen mails meer
E-mails zijn een handige uitvinding om te communiceren, maar ze vormen ook een aanslag op de nachtrust. Onze smartphone maakt het bovendien gemakkelijk om ook thuis de mails nog even te checken. Voer daarom de regel in dat er na de werkuren geen mails meer mogen worden gestuurd. Morgen is er immers een nieuwe dag. Zo krijgen al uw medewerkers de kans om zich ’s avonds te ontspannen zonder aan het werk te denken.
Geen telefoon naast je bed
Er lijken onderzoeken te zijn die aantonen dat elektromagnetische straling de slaap zou kunnen verstoren. Vooral de straling van mobiele telefoons zouden de kwaliteit van je slaap kunnen beïnvloeden. Ook draadloos internet (wifi) en alle elektrische apparatuur geven elektromagnetische straling af. Het kan dus geen kwaad om telefoons uit je kamer te bannen en apparatuur zoveel mogelijk uit te schakelen.
Dim ’s avonds het licht
Als de lichtgevoelige cellen in je ogen ’s avonds minder licht krijgen, maakt je lichaam het slaaphormoon melatonine aan. Fel licht of tot laat voor een computer of TV-scherm zitten, verstoort je biologische klok. Stop ruim twee uur voor het slapen gaan met computeren.
Welke stappen of tips het meest succes hebben, hangt af van persoon tot persoon. Het is belangrijk om eenvoudige ‘truckjes’ te hanteren. Een simpele aanpak heeft dan het meeste kans op een goeie slaap. Slaapzacht 😊
Meer informatie:
Preventie uitval door psychische klachten