Studies hebben al langer aangetoond dat eens stevig lachen niks dan voordelen heeft voor je gezondheid. Maar wist je ook dat je stress op het werk kan verjagen met een slappe lach? Een keer goed lachen, gieren, brullen met je collega’s is de beste remedie voor een goede start van je dag vol hindernissen. Het zorgt voor een fijne werksfeer, versterkt de banden onder de teamleden en zorgt voor een positieve houding onder de werknemers.

Lachen houdt je gezond

Onderzoek van de Universiteit van Maryland (VS) toont aan dat een stevige lachbui goed is voor de werking van het hart, de bloedvaten en de ademhaling én zorgt voor een betere zuurstofopname in spieren en organen. Omdat er een kettingreactie ontstaat van spieren die samentrekken, een versnelde hartslag plus ademhaling én bloeddruktoename, heeft lachen bovendien een gunstige invloed op het immuunsysteem.

Lachen versterkt de groepssfeer

Door positieve humor zijn werknemers geneigd om een extra tandje bij te zetten. Een lachbui heeft ook op sociaal vlak heel wat voordelen: samen af en toe schaterlachen zorgt voor een fijne werksfeer, versterkt de banden onder collega’s en zorgt voor een positieve houding onder de werknemers. Managers hebben er dan ook alle belang bij om humor toe te laten op de werkvloer.

Lachen maakt gelukkig

Door elke dag enkele minuten te lachen, wek je hetzelfde gevoel van welzijn op als na een rondje joggen. Tijdens een lachbui komen namelijk endorfines vrij: bij sportievelingen ook bekend als de hormonen die voor een gelukzalig gevoel zorgen na een inspanning. Je wordt meteen alerter én bent beter beschermd tegen allerlei soorten pijn, waardoor ook (werk)stress minder invloed op je heeft.

Een lachkuur kan altijd en overal

Lachen doet spanningen smelten als sneeuw voor de zon. Maar wat als de sfeer op het werk er niet naar is om dagelijks te gieren van het lachen met je collega’s? Geen probleem, want je bereikt hetzelfde positieve effect als je ’s avonds thuis in je eentje de slappe lach krijgt. Of je hem nu geforceerd opwekt door luidop te zitten schateren of grappige filmpjes opzoekt op het internet… na enkele weken ‘lachtraining’ zal je vast en zeker het verschil voelen.

Tot slot, lees nog even dit

Baas tegen een blondje: “Je hoeft maandag niet meer te komen.” Zegt het blondje: “Okay…tot dinsdag.”

Een leraar legt uit: “Alle woorden die beginnen met ‘on’ zijn negatief. Pieter, ken jij nog zo’n woord?” Pieter: “Onderwijzer, meneer!”

Wat is het toppunt van automatisering ? Een stewardess die zwanger raakt van de automatische piloot.

Artikel bewerkt uit jobat