Mindfulness lijkt een nieuwe trend, maar het is eigenlijk een oeroude denkwijze: “Wie bewust leeft, leeft meer ‘in het nu’ en krijgt meer voldoening. Diezelfde redenering gaat op in uw manier van werken.  Aan de snelheid waartegen tegenwoordig alles ontwikkelt, verandert en moet vooruit gaan, een niet te onderschatten achtbaan.

Wat is Mindfulness?

Mindfulness richt zich op training van uw “aandacht”.  Het maakt u bewust van uw gedachten en gevoelens.  Niet alleen die over uzelf, maar ook die over anderen.  Door u die dingen af te vragen, laat u zich niet meer zo gemakkelijk meeslepen in een vast denkpatroon.  Mindfulness begint eigenlijk met het accepteren van de huidige situatie.  ‘Loslaten’, heet dat dan.  U kan veel van wat gebeurt gewoonweg niet veranderen, maar de manier waarop u erover denkt wel.   Denk dus voortaan wat vaker: “het is wat het is”.  Dat geeft rust, én het schept ruimte voor nieuwe mogelijkheden.

Mindfulness als remedie tegen ziekteverzuim

Stress wordt door personeelsmanagers te weinig onderkend als oorzaak van verzuim.  Veel energie gaat verloren in gehaast bezig zijn, piekeren, onjuist reageren met als gevolg irritatie op de werkvloer, vermindering van de kwaliteit van het werk en in sommige gevallen langdurige uitval door ziekte.  Diverse wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat werknemers en managers die mindfulness beoefenen gezonder, gelukkiger en meer ontspannen worden.  Ze piekeren minder, waardoor ze die energie kunnen gebruiken om creatiever te zijn, meer voldoening te halen uit hun werk en … minder ziek te zijn.

Kom even tot rust

Omdat we vooral met ons hoofd werken, is het gevoel met ons lichaam vaak verloren.  We verzetten ons tegen vermoeidheid en steken nog een tandje bij.  Mensen die aan een burn-out lijden, zijn niet voor niets vaak de doorzetters van de organisatie.

Probeer uw leven eens te ‘vertragen’.  Loop eens zo langzaam mogelijk en besef elke stap die u zet.  Spring niet onmiddellijk op als de bel gaat, maar wacht een aantal seconden.  Adem een paar keer diep in en uit, loop dan rustig naar de deur.  De telefoon?  Laat hem een paar keer overgaan.  Op de snelweg?  Rij eens negentig op de rechterrijstrook achter een vrachtwagen in plaats van iedereen voorbij te willen steken.  U komt ontspannener aan, slechts luttele minuten later.  Op zo’n momenten bent u een en al aandacht, wat uw hoofd vanzelf tot rust brengt.

Lachen is gezond

Lach eens wat vaker.  Werken is ernst, maar neem het ook niet té serieus.  Probeer wat vaker te lachen om de dingen die u overkomen.   Lachen relativeert enorm.   Daarbij heeft lachen een gunstig effect op onze gezondheid.  Door te lachen, komt er endorfine vrij in de hersenen.  Dit stofje heeft een ontspannende werking. Lachen versterkt ook ons immuunsysteem.

Neem de tijd ervoor

Mindfulness moet u leren; het vergt oefening.  En net zoals met alles wat u moet leren, vraagt dat tijd.  Dus word niet ongeduldig als het niet direct lukt. Het duurt namelijk wel even voor u er iets van merkt.   Bij consequente aandachtige oefening, zal u na een week of drie het verschil voelen en zich vaker ontspannen voelen.

Meer weten
www.aandacht.be