Luchtvervuiling

Wist je dat de Vlaming gemiddeld 85% van zijn of haar tijd binnen doorbrengt? En dat vooral in de eigen woning? Wist je dat de binnenlucht tot vijf keer meer vervuild is dan buiten? De binnenlucht die je gedurende al die tijd inademt, heeft invloed op je gezondheid en welzijn. Maar hoe herken je een gezonde woning?

Ongezond binnenklimaat

Zonder dat je het beseft, vervuil je de lucht binnen. Denk aan vocht, schimmel, schadelijke stoffen die vrijkomen uit schoonmaakproducten, maar ook nieuwe meubels scheiden stoffen af. Dit kan irritatie van de ogen en luchtwegen, hoofdpijn en chronische aandoeningen als astma en allergieën veroorzaken. Kinderen, zwangere vrouwen en ouderen zijn hier gevoelig voor. Gelukkig kan je daar zelf iets aan doen!

De ideale temperatuur

Te warm of te koud is niet aangenaam. De ideale binnentemperatuur ligt tussen de 19 en 22 graden. In je badkamer mag het iets warmer zijn, terwijl in je slaapkamer net het omgekeerde geldt. Heeft je woning grote glaspartijen? Dan geniet je in de winter van extra zonnewarmte, maar in de zomer kan de temperatuur snel oplopen. Met rolluiken of zonnewering houd je het klimaat in je woning beter onder controle.

SOS ventileren

Onze woningen zijn steeds beter geïsoleerd, waardoor een goede ventilatie onmisbaar is. Toch menen mensen soms het omgekeerde: dat ventileren nefast is. Integendeel! De vervuilde, vochtige lucht moet je woning kunnen verlaten. Wat je eigenlijk moet doen, is je woning constant ‘spoelen’ met verse lucht. En dat kan met ventilatie.

Je kan op twee manieren ventileren: met een C- of D-systeem. Een ventilatiesysteem C zorgt voor een natuurlijke luchttoevoer via raamroosters en een mechanische afvoer van de vervuilde lucht. Bij een systeem D gebeurt alles mechanisch: zowel de toevoer van verse lucht in droge ruimtes als de afvoer van vervuilde lucht in natte ruimtes.

Vergeet ook het onderhoud van je ventilatiesysteem niet. Denk aan het vervangen van de filters, het reinigen van de raamroosters of het kanalennet binnenin te laten reinigen door een gespecialiseerde firma.

 

 

Opgelet met vocht

Vocht in huis is zowel voor je gezondheid als woning nefast. Neem je een douche en ontstaat er condens op de spiegels? Dan is op dat moment de vochtigheid te hoog. Verlucht de ruimte tijdens en na het strijken of douchen. Zet de afzuiging van de ventilatie een half uurtje hoger. Gebruik de dampkap bij het koken of zet de was buiten om te drogen. Kortom, zorg voor een goede afvoer van vocht in jouw woning.

Vermijd schadelijke stoffen

Vermijd luchtverfrissers, geurkaarsen en wierook. Ze verdoezelen de vieze geurtjes maar halen de oorzaak niet weg. Daarnaast bevatten ze chemische stoffen die schadelijk zijn voor jouw gezond. Ben je aan het schoonmaken of het schilderen? Verlucht tijdens en erna de woning. Kies bewust voor materialen en schoonmaakproducten met minder schadelijke stoffen. Let op de gevaarsymbolen. Rook niet binnen, want de schadelijke stoffen in de tabaksrook blijven lang hangen. Ze verspreiden zich over het tapijt, de gordijnen en zelfs op het speelgoed van de kinderen.

Klus en verbouw gezond

• Kies voor verven op waterbasis.
• Laat na afloop van de schilderwerken de potten verf en lak niet openstaan. Sluit ze goed af en bewaar ze samen met gebruikte borstels en andere toebehoren buiten uw woning.
• Gebruik bij het plaatsen van vloerbedekking zoveel mogelijk kliksystemen, schroeven of spijkers en vermijd lijmen.

Breng de risico’s in kaart

Hulp nodig bij het opmaken van uw risicoanalyse binnenklimaat (Art. III.1-34§2), 4 safe helpt u hierbij. Bel ons of stuur ons een mail.

 

Extra informatie

Gezond binnen, dat lucht op

Klimaatklachten – thermische omgeving