In 75% van de ondernemingen in België is een nieuwjaarsreceptie een terugkerende gewoonte. Zo sluiten veel bedrijven af met een kerst- of eindejaarsdrink. Na deze receptie gaan alle werknemers natuurlijk naar huis met een goedgevuld kerstpakket. Het is goed om rond de feestdagen de werkomgeving, net als thuis, sfeervol aan te kleden. Maar lees dan eerst even onderstaande tips. Zo hou je de eindejaarsfeesten en nieuwjaarrecepties veilig op de werkvloer of elders.

Event veiligheidsplan

U hebt de zorg voor uw personeel of bezoekers, daaronder valt ook hun veiligheid. Vergeet dus niet uw event veiligheidsplan up-te-daten voor de nieuwjaarrecepties. . Het is belangrijk dat personeel weet hoe te handelen bij een noodsituatie of ongeval.

Nul op, bedankt BOB

Om die medewerkers na zo’n feestje ook veilig naar huis te laten gaan, enkele tips:

– Beloon medewerkers die zich vrijwillig aandienen als BOB;
– Organiseer met het bedrijf een taxidienst voor de feestvierders;
– Beperk het alcoholverbruik tot maximaal 2 glazen per persoon of kies ervoor om geen alcohol te serveren. Een niet-alcoholische cocktail is minstens even lekker;
– Zorg dat de feestvierders zichzelf kunnen testen met een alcoholtester bij het verlaten van de receptie.

Nooduitgangen

– Vluchtroutes en nooduitgangen dienen vrij van obstakels te zijn, dit geldt voor de gehele route, dus tot aan de openbare weg.
– De deuren van de nooduitgangen mogen niet op slot zijn en moeten van binnenuit direct te openen zijn zonder gebruik te maken van sleutels.
– Zorg voor werkende en goed aangegeven vluchtwegaanduiding. Noodverlichting mag niet worden belemmerd door versiering.
– Kerstbomen mogen de (nood)uitgangen niet versperren, ook niet als ze zouden omvallen.

De kerstboom

Kies bij voorkeur voor een kunststof kerstboom die gemaakt is van een type kunststof welke niet makkelijk in brand gaat. Wil je toch een echte, neem er dan één met wortel en hem regelmatig water. Zo verklein je het brandgevaar.

Kerstboomverlichting

Kies voor LED-verlichting in de boom, deze geven het minst warmte af. Controleer vooraf de bedrading van de kerstverlichting op beschadigingen. Als het lampje vervangbaar is kies dan het juiste vermogen. Of wees inventief en kies voor alternatieve verlichting op batterijen.

Water, vocht en elektriciteit zijn geen goede buren. Enkel kerstverlichting die voorzien is om ook buiten te plaatsen is echt veilig. Of de verlichting geschikt is voor ‘buiten gebruik’ leest u op de verpakking. Bij twijfel gebruik je de verlichting beter enkel binnenshuis.

Verlengsnoer

Gebruik enkel een onbeschadigd verlengsnoer en leg dat zodanig neer dat niemand er over kan struikelen. Plak de snoeren vast. Rol kabelhaspels altijd helemaal af.

Versiering

Alle versieringen moeten uit moeilijk brandbare materialen zijn vervaardigd, vraag hier naar bij de aankoop. Hang de versiering alleen op met ijzerdraad, minimum 2,5 m boven de vloer.

Blusmiddelen

Brandslanghaspel en draagbare blustoestellen moeten gekeurd en altijd bereikbaar zijn. Uw personeel weet waar de brandblusmiddelen zich bevinden en hoe te handelen bij brand.

Hoe steek je veilig vuurwerk af?

  • Gebruik liefst geen vuurwerk.  Kan je het toch niet laten, maak dan geen gebruik van ‘binnenvuurwerk, dus geen spuiters, sterretjes of dergelijke.  Het afsteken van vuurwerk in een gebouw, zonder speciale vergunning, is niet toegestaan.
  • Koop je vuurwerk bij een betrouwbare, erkende handelaar.
  • Vraag een lont om het vuurwerk aan te steken. Aanstekers of lucifers zijn te gevaarlijk en kunnen voor brandwonden aan je handen zorgen.
  • Draag een veiligheidsbril bij het afsteken.
  • Mik niet in de richting van mensen of gebouwen en zorg ervoor dat toeschouwers op een veilige afstand blijven. Gooi niet met vuurwerk, want je weet nooit waar het terechtkomt. Vermijd dat het kan gaan smeulen of een brand kan veroorzaken.
  • Steek vuurwerk dat weigert geen tweede keer aan, ook niet de dag nadien. Gooi er bij voorkeur zand of water overheen voordat je het opraapt.
  • Wees nuchter, want de combinatie vuurwerk – alcohol is letterlijk levensgevaarlijk.
  • En zorg ook dat dieren (honden, paarden…) op een veilige en afgesloten plaats zitten.
  • Laat kinderen niet spelen met de resten. Houd kleine kinderen uit de buurt en bescherm hun oren.

Hou het veilig en geniet van de Kerst.  4 safe wenst u en uw familie een gezond nieuw jaar toe.

Bron: Rode Kruis Vlaanderen

Bekijk alle nieuwsberichten