Met bijna 200.000 zijn ze: vrouwen en mannen die onze huizen poetsen, kantoren schoonmaken of met grof geschut de voedingsindustrie ontsmetten. Terwijl zij de wereld properder maken, plegen ze wel een aanslag op hun eigen lichaam. Hun gezondheid staat op het spel en ondertussen hebben we niets door. Schoonmakers, schoonheidsspecialistes, schilders of decorateurs. Iedereen die in contact komt met krachtige oplosmiddelen in verfverdunners of reinigingsmiddelen maakt 50 procent meer kans op multiple sclerose (MS).

Ziekte van het centrale zenuwstelsel

Multiple sclerose (MS) is wereldwijd een van de meest voorkomende chronische neurologische aandoeningen bij jonge volwassenen. De naam multiple sclerose komt voort uit de vele (multiple) plaatsen van de littekens (scleroses) in de witte stof van het centraal zenuwstelsel (dat zijn de hersenen en het ruggenmerg).

In België lijden naar schatting ruim 10.000 inwoners aan deze ziekte. MS kan op elke leeftijd beginnen maar de eerste symptomen verschijnen over het algemeen tussen 20 en 40 jaar. Vrouwen worden om onduidelijke reden 2 tot 3 keer vaker getroffen dan mannen.

Risico’s vluchtige organische stoffen

Roken is ongezond, dat weet iedereen. Producten zoals reinigingsmiddelen, ontvetters, deodorants, shampoo of zepen bevatten vluchtige organische componenten (VOC) die gevaarlijk zijn. Parfums moeten vervliegen, je draagt ze zodat je buur kan genieten van het geurtje.

We gebruiken dagelijks producten in een spuitbus (vb horeca cleaner, WD-40 olie, radiotor verf, contactspray …) of WC-reinigers in een sproeier. Bij het verstuiven komen de vluchtige stoffen vrij. Dit zijn de fijne stofdeeltjes die je inademt en hart- en longschade veroorzaken.

Bij een korte blootstelling aan heel hoge concentraties, zoals tijdens schilderwerken of gebruik van lijmen en spuitbussen, kunnen duizeligheid, misselijkheid, irritatie van ogen en luchtwegen optreden. Deze effecten zijn tijdelijk. Bij beroepsschilders is OPS of de ‘schildersziekte’ een bekend gevolg van langdurige of herhaalde blootstelling aan hoge concentraties oplosmiddelen. De opgedane gezondheidsschade is onherstelbaar.

In combinatie met roken is het risico 30 keer hoger

Dat meldt de European Cleaning Journal (ECJ) op basis van een recent in het tijdschrift Neurology gepubliceerde studie. Het ECJ schrijft dat het risico op ontwikkeling van de neurodegeneratieve aandoening MS zeven keer hoger is bij mensen die met oplosmiddelen werken en bij wie de ziekte in de familie voorkomt. Constante longirritatie zou het immuunsysteem activeren.

Het risico op MS is zelfs 30 keer hoger wanneer mensen ook nog roken, concluderen de onderzoekers. Volgens de studie kunnen de hiervoor genoemde conclusies erop wijzen dat constante longirritatie het immuunsysteem op zo’n manier activeert dat het mogelijk MS veroorzaakt. Want bij deze ziekte raken immuun cellen defect en vallen zij de zenuwen in het eigen lichaam aan.

Blootstelling kan longontsteking en irritatie veroorzaken

“Het is mogelijk dat blootstelling aan oplosmiddelen en roken zowel longontsteking als irritatie veroorzaakt die leidt tot een immuunreactie in de longen,” zegt Dr. Anna Hedström. De onderzoeker van het Karolinska Instituut in Stockholm is de auteur van de studie. “Dit zijn belangrijke interacties, waarbij de gecombineerde factoren een veel groter effect hebben dan één van de factoren alleen.

Hulp nodig 

Is uw bedrijf te klein om een fulltime preventieadviseur in dienst te nemen? Of komt u als zaakvoerder tijd te kort om het werk uit te voeren zoals je zou willen? 4 safe helpt bij het maken van de risicoanalyse waarbij eerst een evaluatie gemaakt wordt van de verschillende gevaarlijke producten. Nadien onderzoeken we hoe de medewerkers deze producten gebruiken en welke collectieve of persoonlijke beschermingsmiddelen nodig zijn om veilig te werken. Contacteer 4safe voor ondersteuning.

Meer weten

Verplichte opleiding diisocyanaten tegen augustus 2023