Altijd verbonden

Heb jij dit bericht gezien? Voor veel mensen is het vanzelfsprekend om een groot deel van de (vrije) tijd door te brengen op het internet. De smartphone is bijna een verlengstuk van het lichaam en een deel van hun identiteit geworden. Ze horen simpelweg bij het dagelijks leven. Er helemaal afstand van nemen is daarom lastig. Je kunt ook kiezen voor ‘digitaal minimalisme’.

De cijfers

De Belgen houden zich elke dag gemiddeld 8 uur en 46 minuten bezig met het bekijken van bewegende beelden (computer, laptop, smartphone, TV kijken…). We zitten langer naar een beeld te staren, dan dat we slapen. Zelfs 1 op 10 checkt zijn telefoon tijdens de seks ! Wie staat er ’s morgens op en kijkt binnen de 5 minuten naar zijn smartphone of er berichten zijn?

Elke dag nemen we gemiddeld 150 keer onze gsm vast. Daarnaast zijn we de hele dag bezig met het beantwoorden van e-mails: vooral op het werk maar vaak ook nog in onze vrije tijd. Dat zorgt ervoor dat we het werk moeilijk kunnen loslaten. Wist je dat 40% van alle Belgen zijn smartphone zelfs gebruikt op het toilet? 72% van onze landgenoten kunnen niet één uur zonder gsm doorbrengen?

Al het multitasking en deze schermen knabbelen aan onze ME TIME. Hoog tijd om rust voor jezelf in te lassen. Met deze vijf tips maak je het jezelf alvast gemakkelijker om even te ontspannen.

Online zijn geeft stress

Wellicht ben je jou er niet bewust van, maar altijd en overal online zijn, levert stress op. Als mens zijn wij sociale dieren en willen we niets missen. We ervaren de drang om constant onze telefoon te checken. Fabrikanten spelen daar gretig op in door in apps te ontwikkelen met belletjes, pop-up meldingen en eindeloos kunnen scrollen. Je hebt er wellicht al van gehoord, het FOMO-syndroom (Fear Of Missing Out).

Verslaving

Voor veel mensen is hun smartphone en –watch een verslaving zoals een ander. Ze hebben een gebrek aan zelfcontrole (constant checken), er is sprake van een langdurig en frequent gebruik, men ervaart ontwennings-verschijnselen en negatieve effecten. Dit is niet te verwonderen aangezien ons beeldschermgebruik inspeelt op het dopaminnensysteem én het prikkelt

 

 

Meet de tijd die je op je smartphone doorbrengt

Via de app ‘Screen Time’/’Moment’ (iPhone) of ‘mobileDNA’ (Android) kan je bijhouden hoeveel tijd je aan welke app spendeert. Je zal zien dat je snel meer tijd verdoet aan bepaalde apps dan je zou willen, een echte wake-upcall.

Verwijder (bijna) alle apps op je startscherm

Je startscherm is het eerste dat je ziet en staat bij de meesten vol met apps die onze aandacht trekken. Zet enkel de belangrijkste apps op je startscherm zoals je berichten, telefoon, camera of je favoriete podcast. Vermijd alle apps waar je nodeloos veel tijd aan besteed zoals Instagram, nieuwsapps of Pinterest. Organiseer al je apps in folders en zet ze op je tweede scherm.

Zet de leesbewijzen in WhatsApp uit

De blauwe vinkjes die je gesprekspartner informeren dat je zijn bericht gelezen hebt, dwingen je om zo snel mogelijk terug te antwoorden. Zet de leesbewijzen uit en antwoord wanneer het jou uitkomt.

Verzend spraakberichten

In plaats van berichten te typen, verstuur eens een spraakbericht. Het neemt veel minder tijd in beslag, is persoonlijker en weg zijn die vervelende autocorrecties of verkeerd geïnterpreteerde emoji’s.

Fifty shades of grijswaarden

Minder tijd op je smartphone doorbrengen? Simpel, maak je smartphone minder aantrekkelijk door de kleuren aan te passen naar grijswaarden. Drastisch, maar effectief!

Bekijk je meldingen wanneer jij dat wil

Zet de functies ‘raise to wake’ (iPhone) en ‘ambient display’ (Android) uit. De functie ‘raise to wake’ zorgt ervoor dat je smartphone ontwaakt wanneer je hem optilt en een ‘ambient display’ is een scherm die ontwaakt elke keer dat je een melding krijgt. Door deze twee functies gaat je aandacht naar je smartphone terwijl je met andere zaken bezig bent.

Kortom, met deze tips blijven je batterijen opgeladen tot aan het weekend of je volgende vakantie. Een Digital Detox kun je heel makkelijk in je dagelijks leven integreren. Minder smartphone, tablet, etc. betekent meer tijd om te leven. En het heeft positieve effecten op je lichamelijke en geestelijke gezondheid. En daar kan jij je niet laten tegen vaccineren !

 

Meer informatie:

Preventie uitval door psychische klachten

De 5 A’s van psychosciaal welzijn

Voel je goed op het werk