Met de recent gewijzigde EN 1004, de norm die vertelt waar rolsteigers aan moeten voldoen, bereikt veiligheid een nieuw niveau. Vanaf 1 januari 2022 is de norm ook geldig voor steigers onder de 2,50 meter. Volgens de norm moet je rondom beschermd zijn tijdens de opbouw van de steiger, al vóórdat je het platform betreedt.
De belangrijkste wijziging gaat over de afstanden tussen platformen. De maximale afstand tussen de grond en het eerste platform gaat van 4,60 m naar 3,40 m. De afstand tussen twee platformen is nu 2,25 m in plaats van 4,20 m.
Daarnaast geldt de norm vanaf nu voor alle steigers. Oók die van minder dan 2,50 meter hoog. Daarom is ook het gebruik van stabilisatoren en leuningen bij vouwsteigers opgenomen in de EN 1004.
(Bewerkte bron: altrex.com)
Wat betekent dit voor jou?
Wat je moet doen met jouw bestaande rolstellingen: controleer de afstand tot het eerste platform. Om aan de EN 1004 te voldoen, kan het zijn dat je een extra platform nodig hebt.
Gebruik je een rolsteiger die nog met schoren opgebouwd wordt? Let op, want daarbij verandert er wel veel. De gewijzigde norm staat de traditionele manier van opbouwen niet meer toe. Het is belangrijk dat je de steiger opbouwt met de nieuwe platformafstanden én dat je daarbij niet onbeschermd op een platform staat.
Heb je een kleine vouwsteiger? Die maak je eenvoudig weer helemaal up-to-date door één horizontaalschoor en vier kleine stabilisatoren toe te voegen.
Moet al het steigermateriaal direct vervangen worden?
Alle bestaande steigers mogen nog worden gebruikt. Deze producten voldoen immers aan de destijds geldende wetten en normen. Het valgevaar in rolsteigers wordt met de gewijzigde norm, door de kleinere afstanden tussen de platformen, echter wel verder beperkt. Met het toevoegen van een horizontaalschoor en vier stabilisatoren aan alle vouwsteigers, is de kans op kantelen minimaal. Dit verhoogt het veiligheidsniveau, zo staat de gebruiker nóg zekerder.
Voor de veiligheid is het echter wel verstandig om steigers te upgraden naar de nieuwste EN 1004-normen. Leveranciers als Altrex hebben de wijzigingen in hun producten verwerkt, zodat óók in de toekomst veilig en verantwoord op hoogte gewerkt wordt. Dat is immers altijd de norm!
Een klankbord nodig
Heb je hulp nodig bij het uitwerken van de risicoanalyse werken op hoogte of het uitwerken van de veiligheidsinstructiekaart voor uw rolsteiger? Aarzel dan niet om ons te contacteren.
Meer informatie
Veilig opbouwen van een rolsteiger
Ladderklampen, een steiger op ladders